славјански

27 март 2024

Упис на додипломски студии – 2024/2025

Врз основа на член 149, член 134 став 2 и член 135 од Законот за високото образование на Р.Северна Македонија (сл.весник 82/2018) и член 165 од […]
24 март 2024

Упис на последипломски студии – 2024/2025

Врз основа на член 149, член 134 став 2 и член 135 од Законот за високото образование на Р. Северна Македонија (сл.весник 82/2018) и член 165 […]
15 јули 2020

Конкурс за карикатура и афоризам на тема „Јас, Итар Пејо“

Институтот за култура и уметност при Меѓународен Славјански Универзитет „Гаврило Романович Державин“ – Свети Николе го објавува: Вториот интернационален КОНКУРС ЗА КАРИКАТУРА И АФОРИЗАМ Тема: „Јас, […]
18 февруари 2019

Интелектуална игра за тандем стипендии #DerzhaWIN2019!

По големото задоволство од страна на матурантите кои учествуваа минатата година, годинава продолжуваме со #DerzhaWIN2019! Наместо класичното тестирање за стипендии, решивме да ја воведеме иновативната интелектуална игра […]
17 март 2018

Славјански дел од тимот на иднината на форумот „Русија – земја на можности“ во Москва

На 13-ти март во Москва започна со работа форумот “Русија, земја на можности” кој обединува 6000 перспективни менаџери, претприемачи, млади професионалци, волонтери, ученици и студенти. На […]
1 март 2018

Изложбата „Русите во Северна Македонија (1920-1940)“ на Славјански во Битола

Вечерва на Меѓународен Славјански Универзитет „Г. Р. Державин“ во Битола беше отворена изложбата „Русите во Северна Македонија (1920-1940)“.   Амбасадорот на Руската Федерација во Р: Северна […]
28 февруари 2018

Студенти од Славјански го реализираа проектот „Чекориме заедно“.

Во просториите на Заводот за рехабилитација на деца со оштетен слух говор, глас и други проблеми во развојот„Кочо Рацин“ во Битола, студенти од Меѓународен Славјански Универзитет […]
28 февруари 2018

Интелектуална игра за тандем стипендии DerzhaWIN!

РЕЗУЛТАТИ ОД ИНТЕЛЕКТУАЛНАТА ИГРА • Битола • 28.04.2018 Никој не сака здодевни работи. Зошто тогаш матурантите би сакале?! Затоа решивме годинава да направиме нов предизвик! Наместо класичното […]
20 февруари 2018

Повик за пријавување на „Ден на ораторство“ 2018

Почитувани студенти, Ве известуваме дека и годинава Факултетот за правни науки ја организира традиционално манифестацијата „Ден на ораторство“. За квалитетно организирање и учество на заинтересираните студенти […]
19 февруари 2018

Конкурс за средношколски есеи – 2018

Победници од конкурсот за средношколски есеи – 2018 Од пристигнати вкупно 234 есеи напишани од 209 талентирани автори, жирито ги издвои следниве победници: 1 место – Mартина Дукоска – СМУГС […]
17 февруари 2018

На Славјански во Св. Николе прославена руската Прочка – Масленица

Меѓународен Славјански Универзитет „Г. Р. Державин“ и Амбасадата на Руската Федерација во Р. Македонија заеднички организираа прослава на рускиот празник Масленица (руска Прочка). Прославата се одржа […]
28 ноември 2017

Изложба на академскиот сликар Димитар Стојанов

Денес на Меѓународен Славјански Универзитет „Г. Р. Державин“​ во Свети Николе академскиот сликар Димитар Стојанов ја имаше својата прва самостојна изложба на скулптури и графика. Промотор […]
19 ноември 2017

Конкурс за упис на докторски студии во Бугарија – 2021/2022

Универзитетот од Велико Трново „Св. св. Кирил и Методиј” – Р. Бугарија, распишува КОНКУРС ЗА ЗАПИШУВАЊЕ НА КАНДИДАТИ НА ДОКТОРСКИ СТУДИИ (трет циклус на студии). Согласно […]
18 ноември 2017

Концерт на мандолинските оркестри од Св. Николе и Сандански

Денес на Меѓународен Славјански Универзитет „Г. Р. Державин“ во Свети Николе со почеток од 18:00 часот, заеднички концерт одржаа мандолинскиот оркестар „Свети Николај“ од градот домаќин […]
17 ноември 2017

Неколку илјади книги за големата „елка на знаење“ во Свети Николе

По повод Меѓународниот ден на студентите, 17-ти Ноември, од денес Библиотеката на Меѓународниот Славјански Универзитет „Гаврило Романович Державин“ во Свети Николе ја краси големата „елка на […]