Академски календар


АКАДЕМСКИ КАЛЕНДАР
летен семестар 2022/2023


ДАТА

ДЕН

 

КАЛЕНДАР НА НАСТАВНИ АКТИВНОСТИ

 

25 август –

15 септември

Четврток –

Четврток

Септемвриска испитна сесија (2 недели)

(можат да се полагаат испити од летен и од зимски семестар)

01 септември-

15 септември

Четврток –

Четврток

Упис на семестар – почеток (2 недели)

(период за уплата и упис на зимски семестар 2022 година)

01 октомври  Сабота Почеток на студиската 2022/2023 година и почеток на зимскиот семестар
03 октомври Понеделник Свечено доделување на индекси на студентите од прва година во Свети Николе и   Битола
03 октомври-

11 ноември

Понеделник –

Петок

Прв циклус на предавања

(6 недели)

10 октомври-

22 октомври

Понеделник –

Сабота

Октомвриска испитна сесија (2 недели)

(можат да се полагаат испити од летен и од зимски семестар)

14 ноември-

26 ноември

Понеделник –

Сабота

Ноемвриска испитна сесија (2 недели)

(можат да се полагаат испити од летен и од зимски семестар)

14 ноември-

18 ноември

Понеделник –

Петок

Полагање на прв колоквиум

(1 недела)

21 ноември-

30 декември

Понеделник –

Петок

Втор циклус на предавања

(6 недели)

09 јануари-

13 јануари

Понеделник –

Петок

Полагање на втор колоквиум 

(1 недела)

16 јануари-

21 јануари

Понеделник –

Сабота

 Упис на семестар – почеток  (1 недела)

(период за уплата и упис на летен семестар 2023 година и пријавување на испити)

23 јануари-

04 февруари

Понеделник –

Сабота

Јануарска испитна сесија (2 недели)

(можат да се полагаат испити од летен и од зимски семестар)

10  февруари Петок Последен рок за објава на резултати и внесување на оценки во досие на студенти
13 феврувари Понеделник Почеток на летен семестар 2023 година 

Прилог:


НЕРАБОТНИ ДЕНОВИ ВО 2022 ГОДИНА

Празници за сите граѓани на РСМ

 • 01 јануари (сабота), Нова Година,
 • 07 јануари (петок), Божик, првиот ден на Божик според православниот календар,
 • 01 мај (недела), Ден на трудот, односно  02 мај (понеделник) е неработен ден,
 • 25 април (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден според православниот календар,
 • 02 мај (понеделник), Рамазан Бајрам,  првиот ден на Рамазан Бајрам,
 • 24 мај (вторник) „Св. Кирил и Методиј“ Ден на сесловенските просветители,
 • 02 август (вторник), Ден на Републиката,
 • 8 септември (четврток), Ден на независноста,
 • 11 октомври (вторник), Ден на народното востание,
 • 23 октомври (недела), Ден на Македонската Револуционерна Борба, односно 24 октомври (понеделник) е неработен ден,
 • 8 декември (четврток), “Св. Климент Охридски”.

Празници за припадници од православна вероисповед

 • 06 јануари (четврток), Бадник, ден пред Божик, 
 • 19 јануари (среда), Богојавление (Водици),
 • 22 април (петок), Велики Петок, петок пред Велигден,
 • 10 јуни (петок), Духовден, петок пред Духовден,
 • 28 август (недела), Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица).

Празници за припадници на други верски/национални заедници

За граѓаните од католичка вероисповед

 • 18 Април (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден,
 • 01 ноември (вторник), Празникот на сите светци,
 • 25 декември (недела), првиот ден на Божик. 

За граѓаните од муслиманска  вероисповед

 • 09 Јули (сабота), Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам,

За граѓаните припадници на албанската заедница во РМ

 • 22 ноември (вторник), Ден на Албанската азбука,

За граѓаните припадници на српската заедница во РМ

 • 27 јануари (четврток), Свети Сава,

За граѓаните припадници на ромската заедница во РМ

 • 08 април (петок), Меѓународен ден на Ромите, 

За граѓаните припадници на влашката заедница во РМ

 • 23 мај (понеделник), Национален ден на Власите, 

За граѓаните припадници на еврејската заедница во РМ

 • 5 октомври (среда), Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур, 

За граѓаните припадници на бошњачката заедница во РМ

 • 28 септември (среда), Меѓународен ден на Бошњаците, 

За граѓаните припадници на турската заедница во РМ

 • 21 декември (среда), Ден на настава на турски јазик.  

Забелешка: Доколку часовите и другите академски активности предвидени со академскиот календар за летен семестар, кои се паѓаат во  неработните денови согласно Законот за празници на Република Северна Македонија, ќе се одржат во друг термин за кој студентите дополнително ќе бидат известени на огласна табла и на официјалната веб страницата на Универзитетот, msu.edu.mk.