Добредојдовте на страницата за меѓународна соработка!

Овде можете да ги најдете сите информации за нашите интернационални активности.

Канцеларија за меѓународни односи

За МСУ

Дознајте повеќе за нашиот универзитет.

Меѓународна соработка

Дознајте повеќе за склучените договори за соработка.

МСУ и европските програми

Информации за учество на МСУ во европски програми.

Партнерство со Русија

Дознајте повеќе за нашата соработка со руските универзитети.

Канцеларија за меѓународни односи

Прочитајте за улогата на канцеларијата во интернационалните активности.

Мисија, визија и стратегија на КМО

Причината за постоење на Канцеларијата за меѓународни односи и плановите за во иднина.

Тимот на Канцеларијата за меѓународни односи

Запознајте се со тимот кој работи на унапредување на интернационалната соработка.

 
 

Еразмус+

Овде се сите информации во врска со Еразмус+ програмата.

Општи информации за Еразмус+

Информации за универзитетот

Овде можете да најдете информации за универзитетот (ПИК број, итн.)

Канцеларијата за меѓународни односи и Еразмус+

Прочитајте повеќе за улогата на КМО во имплементацијата на Еразмус+ програмата.

Еразмус+ универзитетска повелба.

МСУ е носител на Повелба од 2019 година. Следете го линкот за да дознаете повеќе.

Листа на партнерски универзитети

Листа на универзитети со кои имаме склучено интеринституционални договори.

Еразмус+ тим

Запознајте го тимот кој ќе ве води низ Еразмус+ програмата.

Изјава за политиките поврзани со Еразмус+

Прочитајте како Еразмус+ се вклопува во нашата стратегија за интернационализација.

 
 

Еразмус+ за студенти

Овде се сите информации кои им се потребни на студентите за да учествуваат во програмата.
Мобилност за студенти

Сите информации за можностите за студенти во рамките на Еразмус+.

Општи информации

Што е Еразмус+ и кој може да аплицира.

Еразмус+ студентска повелба

Вашите права и обврски се објаснети во Еразмус+ студентската повелба.

Должности на МСУ

Обврски кои ние како универзитет ги имаме кога испраќаме студенти преку Еразмус+.

Преглед на предмети

Разгледајте ја листата на предмети кои се достапни.

Академски календар

Разгледајте го календарот за можете да ги планирате сите активности.

ЧПП

Погледнете ја листата на често поставувани прашања за да го пронајдете одговорот што ви треба.

 
 

Еразмус+ за студенти на МСУ

Овде се сите информации кои им се потребни на студентите на МСУ за да учествуваат во програмата.
Услови, времетраење и критериуми за селекција

Како да станете дел од Еразмус+

Студентски грантови

Дознајте кои трошоци ќе ви бидат покриени.

Документи

Сите документи кои ви се потребни за аплицирање.

Пред мобилноста

Како да се подготвите?

За време на мобилноста

Кои се вашите права и обврски?

После мобилноста

Кои чекори е потребно да ги преземете за да се вратите на МСУ.

 
 

Еразмус+ за дојдовни студенти

Овде можете да најдете информации корисни за студенти кои сакаат да дојдат на мобилност на МСУ.

Номинација на студенти

Онлајн апликација за номинирање.

Предмети на англиски

Предмети кои се предаваат на англиски за дојдовни студенти.

Предавања, испитни сесии и систем за оценување

Дознајте повеќе за образовниот систем - начинот на организирање на наставата и оценувањето.

Здружение на студенти и Систем на пријатели

Членовите на здружението на студенти можат да ви помогнат да најдете пријател-ментор кој ќе ви помага за време на престојот на МСУ.

Визи, сместување и оброци

Сите детали за да се подготвите за мобилноста.

Пред мобилноста

Како да се подготвите - кои се вашите права и обврски?

За време на мобилноста

Кои се вашите права и обврски за време на мобилноста?

После мобилноста

Кои се следните чекори по завршување на мобилноста?

 
 

Еразмус за вработени на МСУ

Овде се сите детали за можности за мобилност на академскиот и наставен кадар на МСУ.
Услови, времетраење и критериуми за селекција

Погледнете кои услови треба да се исполнат за да бидете корисник на мобилност.

Мобилност за наставен кадар

Сите детали на едно место.

Мобилност за стручно усовршување (административен персонал)

Мобилностa за стручно усовршување може да ја користи административниот персонал.

Грантови за наставен и административен кадар

Отворете го линкот за да дознаете повеќе.

Пред мобилноста

Како да се подготвите?

За време на мобилноста

Сите детали на кои треба да обратите внимание.

После мобилноста

Што е следно?

Документи

Сите документи кои ви се потребни за аплицирање.

 
 

Еразмус+ за дојдовен кадар

Сите информации доколку сакате да го посетите МСУ во рамките на Еразмус+ програмата.
Зошто да не изберете нас?

Дознајте повеќе.

Аплицирање

Целата постапка за аплицирање.

Визи и сместување

Дознајте повеќе за можностите за сместување и дали ви е потребна виза.

Мобилност за наставен кадар

Сите детали на едно место.

Мобилност за стручно усовршување (административен персонал

Мобилностa за стручно усовршување може да ја користи административниот персонал.

 
 

Information about the International Slavic University G. R. Derzhavin

 • Legal Name in Macedonian: Меѓународен Славјански Универзитет „Г. Р. Державин“ Свети Николе - Битола
  Latin Legal Name: Megjunaroden Slavjanski Univerzitet "Gavrilo Romanovich Derzhavin" Sveti Nikole
  Address: Marshal Tito 77, 2220 Sveti Nikole, Republic of North Macedonia
  PIC: 937193922
  Erasmus Code: MK SKOPJE19
  OID: E10037780
  Erasmus Charter for Higher Education: download here.
  Erasmus coordinators: download here.