русија

15 октомври 2015

Договор помеѓу Министерството за здравство и руска клиника во посредство на Славјански

29 септември 2015

Студентите од Славјански на интернационален фестивал во Варна

10 август 2015

МСУ потпиша договор за соработка со универзитет од Москва

На 5-ти августт 2015 година беше потпишан договор за соработка помеѓу Московскиот државен обласен универзитет (Московским государственным областным университетом) и Меѓународниот Славјански Универзитет „г. Р. Державин“ […]
18 јули 2015

Потпишување на троен договор за соработка во Тамбов, Русија

18 мај 2015

Изложба „70 години победа“ на Славјански

Денес, 18-ти мај 2015-та година, на Меѓународен Славјански Универзитет „Г. Р. Державин“ во Свети Николе и Битола паралелно се одржа изложбата насловена „70 години победа“. На изложбата […]
18 април 2015

Успешно одржана Шестата меѓународна научна конференција

Меѓународен Славјански Универзитет „Г. Р. Державин“ во Свети Николе овие два дена (17-ти и 18-ти април) е домаќин на Шестата меѓународна научна конференција „МЕЃУНАРОДЕН ДИЈАЛОГ: ИСТОК-ЗАПАД“. […]
22 февруари 2015

На Славјански традиционалнo беше прославена руската Прочка – Масленица

Вчера во амфитеатарот на Меѓународен Славјански Универзитет „Г. Р. Державин“ Свети Николе, свечено беше одбележана Масленица, руска Прочка. Настанот, на кој присуствуваа околу 500 граѓани од […]
31 октомври 2014

Славјански потпиша договор со еден од 9-те федерални универзитети во Русија

На 30-ти октомври беше потпишан договор за соработка помеѓу Меѓународниот Славјански Универзитет „Г. Р. Державин“ и Северно-Кавкаскиот Федерален Универзитет од Ставропол, Русија, кој е еден од […]
26 октомври 2014

Рускиот хор кој гостуваше на Славјански ја воодушеви светиниколската публика

Во саботата, 25-ти октомври 2014 год со почеток од 18:00 часот, светиниколската публика ја имаше ретка можност да ги слушне најпопуларните руски песни и романси во големиот […]
23 октомври 2014

Гостување на професорка од Русија на Славјански – Свети Николе

Се известуваат студентите при Меѓународен Славјански Универзитет „Гаврило Романович Державин“ дека на ден 24.10.2014 (петок) во Свети Николе ќе бидат во можност да присуствуваат на предавањата кои […]
8 септември 2014

Славјанска СОФРА 2014

Викендов во Охрид се одржа 12-тата Славјанска СОФРА, меѓународен натпревар во кулинарство, организиран од Меѓународниот Славјански Универзитет „Г. Р. Державин“ и Амбасадата на Руската Федерација во […]
10 декември 2013

Фестивал на руската култура и во Македонија

Почитувани, имаме голема чест да Ве известиме дека од 17-ти до 23-ти декември 2013, во повеќе градови во Македонија ќе се одржи Фестивал на руската култура, […]
25 ноември 2013

Студенти на МСУ во списание што го чита половина Европа

Политикин Забавник е списание кое се печати во Србија, но се чита во повеќе од половината Европски земји. „Са забавником у свет“ е рубриката во која […]
6 ноември 2013

Четврта студентска размена – посета на Тамбов, Русија

Од 27-ми октомври, до 3-ти ноември, беше реализирана 4-тата размена на студенти и професори помеѓу МСУ и Тамбовскиот универзитет од Русија. При размената  се работеше на […]