Култура

1 септември 2022

Во просториите на МСУ промовирана книгата „Новиот алгоритам на Србија“ од Бранко Димитријевиќ и Мирјана Прљевиќ

Меѓународен Центар за Славјанска Просвета, официјалната издавачка куќа на Меѓународен Славјански Универзитет и Институтот за култура и уметност при МСУ организираа промоција на првиот деловен роман […]
1 август 2022

Mеѓународен Славјански Универзитет и Институтот за култура и уметност со нов проект

МСУ преку својот Институт за култура и уметност започнува нова мисија, нов проект. Проектот е наречен „Балканиум“ – електронски весник за хумор, сатира, карикатура и општествена […]
3 јуни 2022

Првоодделенчињата од ООУ „Ванчо Прке“ – Штип во посета на Киноверзум, единственото универзитетско 3D кино

На 3 јуни 2022 година (петок) вкупно 54 првоодделенчиња од ООУ „Ванчо Прке“ – Штип во Киноверзум го гледаа анимираниот филм „Патот кон месечината“. Учениците го […]
16 мај 2022

Претседателот на Интернационалниот Универзитет Еуропа Прима, Амабасадорот Јордан Плевнеш, на проф. д-р Јордан Ѓорчев му го врачи специјалното издание на неодамнешното доделување на наградата ГРАНД ПРИ

Во чест на долгогодишната соработка меѓу Меѓународниот Славјански Универзитет и Интернационалниот Универзитет Еуропа Прима, претседателот на Универзитетот, Амабасадорот Јордан Плевнеш, на проф. д-р Јордан Ѓорчев, претседател […]
14 мај 2022

Проф. д-р Јордан Ѓорчев, претседател на Управен одбор на МСУ ја отвори својата прва изложба на карикатури во НУЦК Ацо Шопов, Штип

На 13 мај 2022 година (петок) со почеток од 19:00 часот се отвори изложбата на карикатури My Way на проф. д-р Јордан Ѓорчев, претседател на Управен […]
12 мај 2022

На МСУ во Свети Николе се одржа 50-ти јубилеен тракторски натпревар на средните стручни училишта

На 12 мај 2022 година (четврток) се одржа 50-ти јубилеен тракторски натпревар на средните стручни училишта. Натпреварот се одржа на Меѓународен Славјански Универзитет во Свети Николе, […]
10 мај 2022

Проф. д-р Јордан Ѓорчев, претседател на Управен одбор на МСУ беше промотор на двете книги „Сизифе смени го врвот“ и „Доаѓа зима“ од Димитар И. Вилазорски во Ликовен салон, Велес

На 10 мај 2022 година (вторник) во просториите на Ликовен Салон, Велес се одржа промоција на книгите „Сизифе смени го врвот“ и „Доаѓа зима“ од Димитар […]
28 февруари 2022

Екипата од македонскиот филм „Најголемата вистина“ гостуваше на премиерата во Киноверзум

На 26.02.2022 (сабота) во Киноверзум, единственото универзитетско 3D кино, се одржа премиерата на новиот македонски филм „Најголемата вистина“ во режија на Мартин Цветковски. Екипата од филмот […]
26 февруари 2022

Ученици од Access проектот од Свети Николе и Пробиштип во посета на МСУ и Киноверзум

Денес на Меѓународен Славјански Универзитет „Г. Р. Державин“ во Свети Николе гостуваа учениците од Access проектот (Програмата за микростипендирање за зголемување на пристапот до англискиот јазик) […]
21 февруари 2022

Конкурс за средношколски есеи – 2022

  Резултати од конкурсот Прва награда. Ангела Атанасовска – СОУ  „Таки Даскало“, Битола – Мигови за паметење Златна плакета, таблет, МСУ подароци Втора награда. Анамарија Шошкоска […]
4 февруари 2022

Екипата од филмот „Сестри“ во Киноверзум, единственото универзитетско 3D кино

Денес, 04.02.2022 во Киноверзум, единственото универзитетско 3D кино се одржа премиерата на филмот „Сестри“, првиот македонски филм кој се прикажува на „Нетфликс“. Актерките Антонија Белазелкоска (Маја) […]
27 декември 2021

Успешно заврши тридневниот Новогодишен фестивал и базар 2021

Во изминатите три дена граѓаните имаа можност да го посетат нашиот Новогодишниот фестивал и базар кој се одржа во дворот и во просториите на Меѓународен Славјански […]
25 декември 2021

Успешно заврши вториот ден од Новогодишниот фестивал и базар

Успешно заврши и вториот ден од Новогодишниот фестивал и базар на МСУ. И денес, не само што беа изложени рачни изработки од присутните креативци, беше организирана […]
23 декември 2021

Започна Новогодишниот фестивал и базар на МСУ во Свети Николе

Традиционално, во рамки на новогодишната програма на Меѓународен Славјански Универзитет „Г. Р. Державин“, граѓаните имаат можност да го посетат Новогодишниот фестивал и базар во дворот и […]
19 декември 2021

Промоција на книга и изложба на академската сликарка Ала Хвастунова од Русија

Меѓународниот Славјански Универзитет „Г. Р. Державин“, Институтот за култура и уметност при МСУ и Меѓународен центар за славјанска просвета на 18.12.2021 организираа промоција на книгата ГРАФИКА […]