Универзијада-2019. Меѓународните спортисти се импресионирани од руските игри во Краснојарск

Во просториите на Меѓународен Славјански Универзитет „Г.Р.Державин“ потпишан е билатерален договор со Меѓународниот Визион Универзитет од Гостивар
12 март 2019
Меѓународен Славјански Универзитет „Г. Р. Державин“ продолжи со презентирањето на своите наставни програми пред матурантите од Куманово, Виница и Кочани
13 март 2019

Универзијада-2019. Меѓународните спортисти се импресионирани од руските игри во Краснојарск

«Вие го добивате од животот само она што ќе го дадете на Путин.» – со овој парафразиран цитат на Клинт Иствуд, Џејмс Брамли од Лондон зборува за неговите авантури во Сибир. Тој пристигнал во Краснојарск како член на официјалната делегација на Обединетото Кралство, исто така, снима видео материјали за ФИСУ. Церемонијата на отворање на студентските игри и селото Универсиада длабоко го импресионираше Англичанецот: тој раскажува за неверојатен состанок на нивната делегација џо жителите на Краснојарск. Неговата слика за Инстаграм го покажува селото Универсиада, празничен поздрав и рускиот претседател Владимир Путин, кој присуствуваше на отворањето.

Странските спортисти се сместени во кампусот на Сибирскиот државен универзитет – селото Универзијада. Има отворени салони за убавина, бербери, фитнес сали, продавници за сувенири. Организаторите го имаат ре-создадено духот на старото руско село на кампусот: ирваси, хаски, дрвени колиби, слама: сето ова се гледало секој ден на фотографиите на спортисти кои ги споделуваат фотографиите на социјалните мрежи. Спортистите сите како еден велат дека нивото на сместување ги импресионирало.

«Сè изгледа врвно. Овие згради имаат сè што ни треба внатре. И сите луѓе кои работат овде – тие се многу пријателски и фантастични », вели Етон Волес од Канада.

«Сместувањето е одлично, ние сме премногу задоволни од истото. Селото е многу-многу убаво », – додава неговиот пријател Адам Хенри од Канада.

Спортистите јадат во голема заедничка спортска сала за храна. Постојат четири видови на различни национални кујни: руски, азиски, европски и халал. Така, изборот на јадења е навистина голем.

«Ох, навистина е добро. Ми се допаѓа тоа што тука има многу видови на кујни: четири видови и можете да изберете што сакате. Генерално, храната е во ред, сè е вкусно », вели Филип Клема од Словачка.

Атмосферата на голем празник живее во Краснојарск овие денови. Во вечерните часови, локалните барови и ресторани се полни со странци. Тие се исто така лесно може да се забележат во секој локален парк. Посебно популарен е Универзијадскиот парк на островот Татишев. Некои гости дури и оставаат автограми за сеќавање – како што направија Американците на ова парче дрво.