625 дела пристигнаа на ликовниот конкурс „Омилената приказна од А. С. Пушкин“ – 2020

Распоред за ЈУНСКА испитна сесија – последипломски студии
19 јуни 2020
Конкурс за карикатура и афоризам на тема „Јас, Итар Пејо“
15 јули 2020

625 дела пристигнаа на ликовниот конкурс „Омилената приказна од А. С. Пушкин“ – 2020

Ликовниот конкурс „Омилената приказна од А. С. Пушкин“ – 2020 кој започна од 4-ти јуни 2020, заклучно со 30 јуни е завршен. Гласањето продолжува и ќе трае до 10-ти јули (петок) 2020 година. Резултатите ќе бидат објавени на оваа страница на 11-ти јули (сабота) 2020, најдоцна до 12:00 часот.

На овој конкурс пристигнаа 625 дела од креативни и талентирани деца од 5 до 17 години кои цртаа на тема „Омилената приказна од А. С. Пушкин“.Критериуми за оценување на делата


 • соодветност на темата – 10%
 • техника на реализирање на делото – 20%
 • оригинална идеја – 20%
 • емоционална експресивност на делото – 10%
 • реакции на публиката – 40%

За оценување на делата се формира стручно жири кое ќе прогласи по 3 најдобри дела од секоја возрасна група. Публиката може да гласа за објавените дела со кликање на копчето „Ми се допаѓа“ на делата кои се објавени на Фејсбук страната на Институтот за култура и уметност при МСУ. Коментарите и бројот на споделувања нема да бидат земени  предвид.


Возрасни групи на учесниците


 • Од 5 до 7 години
 • Од 8 до 11 години
 • Од 12 до 14 години
 • Од 15 до 17 години

Награди


Наградите се доделуваат по возрасните групи, секоја возрасна група има по 3 наградени дела.

 • Награди за возрасна група од 5 до 7 години

1 место – златна плакета, комплет за сликање и комплет од 6 смарт боенки
2 место – сребрена плакета, комплет од 6 смарт боенки
3 место – бронзена плакета, комплет од 3 смарт боенки

 • Награди за возрасна група од 8 до 11 години

1 место – златна плакета, комплет за сликање и комплет 6 книги (детска литература)
2 место – сребрена плакета, комплет од 5 книги (детска литература)
3 место – бронзена плакета, комплет од 3 книги  (детска литература)

 • Награди за возрасна група од 12 до 14 години

1 место – златна плакета, комплет за сликање и комплет од 6 книги
2 место – сребрена плакета, комплет од 5 книги
3 место – бронзена плакета, комплет од 3 книги

 • Награди за возрасна група од 15 до 17 години

1 место – златна плакета, комплет за сликање и комплет од 6 книги
2 место – сребрена плакета, комплет од 5 книги
3 место – бронзена плакета, комплет од 3 книги

*Сите учесници ќе добијат сертификат за учество на конкурсот.


Конкурсот се одржуваше по иницијатива на Елена Златева, раководител на проектот „Руски низ игра” и Олга Николовска,  професор по ликовна уметност, а организатор е Институтот за култура и уметност при Меѓународен Славјански Универзитет „Гаврило Романович Державин“.