Започнаа „Деновите на руската наука“ во МАНУ

Известување за ноемвриска сесија
19 октомври 2021
Студенти од МСУ на вебинар „Парламентот (Собранието) како основна институција на парламентарното право“
20 октомври 2021

Започнаа „Деновите на руската наука“ во МАНУ

На 18 октомври, во просториите на Македонската академија на науките и уметностите се одржа свеченото отворање на Деновите на руската наука во организација на МАНУ, Амбасадата на Руската Федерација и Почесниот конзулат на Руската Федерација во Охрид. Од 18 до 21 октомври во рамки на настанот ќе се одржат четири предавања од различни научни области – вештачка интелигенција, биохемија и молекуларна биологија, земјоделски и ветеринарни науки.

На свеченото отворање во Македонската академија на науките и уметностите свои обраќања имаа:

  • академик Љупчо Коцарев, претседател на Македонската академија на науките и уметностите
  • Н.Е. Сергеј Александрович Баздникин, амбасадор на Руската Федерација во Република Северна Македонија
  • академик Виктор Антонович Садовничиј, Претседател на Рускиот Сојуз на ректори, ректор на Московскиот државен универзитет „М.В. Ломоносов“
  • проф. д-р Сергеј Владимирович Позјабин, ректор на Московската државна академија за ветеринарна медицина и биотехнологија „К.И. Скрјабин“
  • проф. д-р Евгениј Владимирович Рудој, ректор на Новосибирскиот државен аграрен универзитет
  • проф. д-р Велимир Стојковски, почесен конзул на Руската Федерација во Охрид

На отварањето присуствуваше (онлајн) и проф. д-р Јордан Ѓорчев, претседател на Управен одбор на Меѓународен Славјански Универзитет „Г.Р. Державин“.На 19 октомври (вторник) свое обраќање имаше:

– академик Љупчо Коцарев, претседател на Македонската академија на науките и уметностите, на тема „Вештачка интелегенција – придобивки и недостатоци“

На 20 октомври (среда) свое обраќање имаше:

– проф. д-р Велимир Стојковски, почесен конзул на Руската Федерација во Охрид, на тема „Достигнувања во биохемијата и молекуларната биологија“

На 21 октомври (четврток) свои обраќања ќе имаат:

– проф. д-р Евгениј Варисович Камалдинов, проректор за научна и меѓународна дејност на Новосибирскиот аграрен универзитет, на тема „Достигнувања во земјоделските науки“

– проф. д-р Лариса Александровна Гнездилова, проректор за наука и иновации на Московската државна академија за ветеринарна медицина и биотехнологија „К.И. Скрјабин“.