Успешно заврши меѓународниот шаховски турнир „Славјански“ на МСУ во Битола

На МСУ во Битола започна меѓународниот шаховски турнир „Славјански“
19 март 2022
Над 500 учесници на првото предавање од ППП – „Помеѓу нормалното и патолошкото“ од проф. д-р Диана Белевска
23 март 2022

Успешно заврши меѓународниот шаховски турнир „Славјански“ на МСУ во Битола

На 20.03.2022 година (недела) заврши и вториот ден од меѓународниот шаховски турнир „Славјански“ на кој учествуваа повеќе од 150 шахисти од 5 држави. На доделувањето на наградите на најдобрите шахисти беше присутен и градоначалникот на Битола, Тони Коњановски, кој ги додели наградите на најдобрите пред присутните во амфитеатарот на МСУ.

Победник на меѓународниот шаховски турнир „Славјански“ е Филип Панчевски, репрезентативец, кој игра прва табла во дресот на Македонија со освоени 8 поени. Второ пласиран е Емил Ристевски со 7 поени, а на трето место Тони Лазов исто така со 7 поени.

Од Б турнирот – натпреварувачи со возраст до 16 години победник е Никола Јаневски. Второ пласиран е Јулиан Матески, а на трето место е Никола Петровски.А Турнир – ОПЕН

 • 1 место – Филип Панчевски
 • 2 место – Емил Ристевски
 • 3 место – Тони Лазов
 • 4 место – Андреј Велјаноски
 • 5 место – Петар Дренчев
 • 6 место – Звонко Станојоски
 • 7 место – Александар Кралевски
 • 8 место – Никола Николовски
 • 9 место – Георги Николаев
 • 10 место – Дејан Динев
 • Најдобар играч од Битола – Марјан Христовски
 • Најдобар нерејтингуван играч – Александар Нолевски
 • Најдобар играч над 65 години – Стефан Присаѓанец
 • Најдобар играч до 18 години – Матеј Звездакоски
 • Најдобра шахистка – Викторија Велеска

Б Турнир – натпреварувачи со возраст до 16 години (родени 2006 и помлади) и рејтинг до 1800

 • 1 место – Никола Јаневски
 • 2 место – Јулиан Матески
 • 3 место – Никола Петровски
 • 4 место – Кристијан Лазовски
 • 5 место – Иван Велковски
 • 6 место – Игор Александар Спасов
 • Најдобар играч од Битола – Андреј Лозановски
 • Најдобар играч до 14 години – Јована Давиткова
 • Најдобар играч до 12 години – Савина Анемогиани
 • Најдобар играч до 10 години – Аилин Ндреко
 • Најдобар играч до 8 гoдини – Тео Гоновски
 • Најдобра шахистка – Делфина Огњановска