Академски календар


АКАДЕМСКИ КАЛЕНДАР
летен семестар 2021/2022


ДАТУМ ДЕН  

КАЛЕНДАР НА НАСТАВНИ АКТИВНОСТИ

 

17 јануари-

23 јануари

Понеделник-

Недела

 Пријавување на испити (1 недела)

(период за пријавување на испити)

24 јануари-

05 февруари

Понеделник-

Сабота

Јануарска испитна сесија (2 недели)

(можат да се полагаат испити од летен и од зимски семестар и завршен испит за редовните студенти)

07 февруари-

12 февруари

Понеделник

Сабота

Упис на семестар – почеток (1 недела)

(период за пополнување на семестрален лист, заверка на семестар ,уплата и упис на летен семестар 2022 година)

14 февруари-

25 март

Понеделник

Петок

Прв циклус на предавања

(6 недели)

28 март –

01 април

Понеделник

Петок

Подготовка за прв колоквиум

(1 недела)

04 април-

09 април

Понеделник

Сабота

Полагање на прв колоквиум

(1 недела)

11 април-

20 мај

Понеделник

Петок

Втор циклус на предавања

(6 недели)

23 мај-

27 мај

Понеделник

Петок

Подготовка за втор колоквиум

(1 недела)

30 мај-

04 јуни

Понеделник

Сабота

Полагање на втор колоквиум

(1 недела)

06 јуни-

11 јуни

Понеделник

Сабота

 Заверка на семестар – почеток  (1 недела)

(период за уплата и заверка на летен семестар 2022 година)

13 јуни-

25 јуни

Понеделник-

Сабота

Јунска испитна сесија (2 недели)

(можат да се полагаат испити од летен и од зимски семестар)

04  јули Понеделник Последен рок за објава на резултати и внесување на оценки во досие на студенти
11 јули Понеделник Почеток на летен одмор 2022 година

Прилог:


 

НЕРАБОТНИ ДЕНОВИ ВО 2022 ГОДИНА
Празници за сите граѓани на РСМ
 • 01 јануари (сабота), Нова Година,
 • 07 јануари (петок), Божик, првиот ден на Божик според православниот календар,
 • 01 мај (недела), Ден на трудот, односно  02 мај (понеделник) е неработен ден,
 • 25 април (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден според православниот календар,
 • 02 мај (понеделник), Рамазан Бајрам,  првиот ден на Рамазан Бајрам,
 • 24 мај (вторник) „Св. Кирил и Методиј“ Ден на сесловенските просветители,
 • 02 август (вторник), Ден на Републиката,
 • 8 септември (четврток), Ден на независноста,
 • 11 октомври (вторник), Ден на народното востание,
 • 23 октомври (недела), Ден на Македонската Револуционерна Борба, односно 24 октомври (понеделник) е неработен ден,
 • 8 декември (четврток), “Св. Климент Охридски”.
Празници за припадници од православна вероисповед
 • 06 јануари (четврток), Бадник, ден пред Божик,
 • 19 јануари (среда), Богојавление (Водици),
 • 22 април (петок), Велики Петок, петок пред Велигден,
 • 10 јуни (петок), Духовден, петок пред Духовден,
 • 28 август (недела), Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица).
Празници за припадници на други верски/национални заедници

За граѓаните од католичка вероисповед

 • 18 Април (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден,
 • 01 ноември (вторник), Празникот на сите светци,
 • 25 декември (недела), првиот ден на Божик.

За граѓаните од муслиманска  вероисповед

 • 09 Јули (сабота), Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам,

За граѓаните припадници на албанската заедница во РМ

 • 22 ноември (вторник), Ден на Албанската азбука,

За граѓаните припадници на српската заедница во РМ

 • 27 јануари (четврток), Свети Сава,

За граѓаните припадници на ромската заедница во РМ

 • 08 април (петок), Меѓународен ден на Ромите,

За граѓаните припадници на влашката заедница во РМ

 • 23 мај (понеделник), Национален ден на Власите,

За граѓаните припадници на еврејската заедница во РМ

 • 5 октомври (среда), Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур,

За граѓаните припадници на бошњачката заедница во РМ

 • 28 септември (среда), Меѓународен ден на Бошњаците,

За граѓаните припадници на турската заедница во РМ

 • 21 декември (среда), Ден на настава на турски јазик.

Забелешка: Доколку часовите и другите академски активности предвидени со академскиот календар кои се паѓаат во неработните денови согласно Законот за празници на Република Северна Македонија, ќе се одржат во друг термин за кој студентите дополнително ќе бидат известени на огласна табла и на официјалната веб страницата на Универзитетот msu.edu.mk.