Еразмус+

Овде се сите информации во врска со Еразмус+ програмата.

Општи информации за Еразмус+

Информации за универзитетот

Овде можете да најдете информации за универзитетот (ПИК број, итн.)

Канцеларијата за меѓународни односи и Еразмус+

Прочитајте повеќе за улогата на КМО во имплементацијата на Еразмус+ програмата.

Еразмус+ универзитетска повелба.

МСУ е носител на Повелба од 2019 година. Следете го линкот за да дознаете повеќе.

Листа на партнерски универзитети

Листа на универзитети со кои имаме склучено интеринституционални договори.

Еразмус+ тим

Запознајте го тимот кој ќе ве води низ Еразмус+ програмата.

Изјава за политиките поврзани со Еразмус+

Прочитајте како Еразмус+ се вклопува во нашата стратегија за интернационализација.

parallax background
 
 

Еразмус+ за студенти

Овде се сите информации кои им се потребни на студентите за да учествуваат во програмата.
Мобилност за студенти

Сите информации за можностите за студенти во рамките на Еразмус+.

Општи информации

Што е Еразмус+ и кој може да аплицира.

Еразмус+ студентска повелба

Вашите права и обврски се објаснети во Еразмус+ студентската повелба.

Должности на МСУ

Обврски кои ние како универзитет ги имаме кога испраќаме студенти преку Еразмус+.

Преглед на предмети

Разгледајте ја листата на предмети кои се достапни.

Академски календар

Разгледајте го календарот за можете да ги планирате сите активности.

ЧПП

Погледнете ја листата на често поставувани прашања за да го пронајдете одговорот што ви треба.

parallax background
 
 

Еразмус+ за студенти на МСУ

Овде се сите информации кои им се потребни на студентите на МСУ за да учествуваат во програмата.
Услови, времетраење и критериуми за селекција

Како да станете дел од Еразмус+

Студентски грантови

Дознајте кои трошоци ќе ви бидат покриени.

Документи

Сите документи кои ви се потребни за аплицирање.

Пред мобилноста

Како да се подготвите?

За време на мобилноста

Кои се вашите права и обврски?

После мобилноста

Кои чекори е потребно да ги преземете за да се вратите на МСУ.

parallax background
 
 

Еразмус+ за дојдовни студенти

Овде можете да најдете информации корисни за студенти кои сакаат да дојдат на мобилност на МСУ.

Номинација на студенти

Онлајн апликација за номинирање.

Предмети на англиски

Предмети кои се предаваат на англиски за дојдовни студенти.

Предавања, испитни сесии и систем за оценување

Дознајте повеќе за образовниот систем - начинот на организирање на наставата и оценувањето.

Здружение на студенти и Систем на пријатели

Членовите на здружението на студенти можат да ви помогнат да најдете пријател-ментор кој ќе ви помага за време на престојот на МСУ.

Визи, сместување и оброци

Сите детали за да се подготвите за мобилноста.

Пред мобилноста

Како да се подготвите - кои се вашите права и обврски?

За време на мобилноста

Кои се вашите права и обврски за време на мобилноста?

После мобилноста

Кои се следните чекори по завршување на мобилноста?

parallax background
 
 

Еразмус за вработени на МСУ

Овде се сите детали за можности за мобилност на академскиот и наставен кадар на МСУ.
Услови, времетраење и критериуми за селекција

Погледнете кои услови треба да се исполнат за да бидете корисник на мобилност.

Мобилност за наставен кадар

Сите детали на едно место.

Мобилност за стручно усовршување (административен персонал)

Мобилностa за стручно усовршување може да ја користи административниот персонал.

Грантови за наставен и административен кадар

Отворете го линкот за да дознаете повеќе.

Пред мобилноста

Како да се подготвите?

За време на мобилноста

Сите детали на кои треба да обратите внимание.

После мобилноста

Што е следно?

Документи

Сите документи кои ви се потребни за аплицирање.

parallax background
 
 

Еразмус+ за дојдовен кадар

Сите информации доколку сакате да го посетите МСУ во рамките на Еразмус+ програмата.
Зошто да не изберете нас?

Дознајте повеќе.

Аплицирање

Целата постапка за аплицирање.

Визи и сместување

Дознајте повеќе за можностите за сместување и дали ви е потребна виза.

Мобилност за наставен кадар

Сите детали на едно место.

Мобилност за стручно усовршување (административен персонал

Мобилностa за стручно усовршување може да ја користи административниот персонал.

parallax background
 
 

Податоци за МСУ

 • Полн назив на македонски: Меѓународен Славјански Универзитет „Г. Р. Державин“ Свети Николе - Битола
  Полн назив на англиски: Megjunaroden Slavjanski Univerzitet "Gavrilo Romanovich Derzhavin" Sveti Nikole
  Адреса: Маршал Тито 77, 2220 Свети Николе, Република Северна Македонија
  PIC: 937193922
  Еразмус код: MK SKOPJE19
  OID: E10037780
  Еразмус+ универзитетска повелба: download here.